sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Langalle uusi väri !


Värjäyskurssilla pääsi kokeilemaan villalangan värjäämistä kasveilla, sienillä sekä happoväreillä. Olin jo alkusyksystä kerännyt kasveja ja sieniä ja odotin tosi innolla kurssin alkamista. Yllättävän suuren pähkäilyn aiheutti värjättävän langan valitseminen. Halusin 100% villaa, vaikka polyamidia sisältävät langat värjäytyvätkin paremmin. Myös suomalaisuus kiinnosti ja vielä oli mietittävä että mitä langoista tulisi tekemään, eli minkä paksuista lankaa tarvitsisin.
     Mielessäni pyöri ajatus hartiahuivista ja lopulta ostin Novitan Suomivilla -lankaa 500g. Ostin valkoista, beigeä, kaksiväristä ja harmaata, sillä halusin saada huiviini monenlaisia sävyjä. Kasvivärjäyksessä langan alkuperäisellä värillä on nimittäin yllättävän suuri merkitys värjäystulokseen. Oli hyvä, että lanka myytiin 50g kerissä, koska halusin pieniä vyyhtejä, edelleenkin saadakseni useita sävyjä. 
     Yllä olevassa kuvassa näkyvät suomivillat, jotka värjäsin keltasipulin kuorilla, pietaryrteillä ja lehtisekoituksella jossa oli nokkosen, pihlajan ja vaahteran lehtiä. Olin aika nuuka väriliemien kanssa, sillä en halunnut laittaa mitään väriä antavaa viemäriin, joten sekoittelin "jämäliemiä" sitten toisiin liemiin. Näin ollen en voi tarkasti edes kertoa mikä lankakerä on värjätty milläkin kasvilla.
     Minulla oli myös pieni määrä sieniä, joita olin kerännyt pienten apulaisten kanssa, joten saaliina oli veriseitikkien lisäksi myös muutama muukin sieni. 100% villalanka oli tässä vaiheessa jo loppunut joten värjäsin sitten polyamidia sisältävää sukkalankaa 150g (kolmessa eri vyyhdissä). Jokaisesta vyyhdistä tuli erilainen, koska taas lankojen pohjavärit olivat erilaiset, minkä lisäksi yksi vyyhti kävi toisessakin sieniliemessä ottamassa pohjaväriä. Näistä langoista valmistuikin sukat itselleni, alla vielä kuva.


Keltasipulin kuorilla sai ihanan voimakkaita keltaisia !! Tässä näkee hyvin langan pohjavärin vaikutuksen lopputulokseen. Vasemman puoleisin oli beige, keskimmäinen valkoinen ja oikean ouoleinen oli kaksivärinen.Hartiahuivi

Lanka: kasvivärjättyä Novita Suomivillaa n.400g
Koukku: 4mm
Ohje: aloitin seuraamaan Novitan yhtä ohjetta, mutta rupesin sitten soveltamaan alun jälkeen omiani.
Kommentti: Tykkään! Pituus ja koko muutenkin sopiva, värit ja kuviointi kivat !


Happovärjäyksessä käytin vain polyamidia sisältäviä villalankoja. Minulla oli ennakkoluuloja, sillä luulin että happoväreillä värjättäessä lopputulos olisi teollisen näköinen ja tylsä. No lisäsimme (ensin tietämättä ja lopulta tiedostaen) reaktiovärejä, ja siten saimme lankoihin monenlaisia vivahteita. Kuvassa värit eivät kummoisesti näy mutta lopputulos miellytti tässäkin! Happoväreillä värjääminen on kaikin puolin nopeampaa hommaa kuin kasveilla tai sienillä värjääminen. Tällä hetkellä tuntuu että tästä lähin haluaa itse värjätä kaikki langat, että saa sellaisia kun haluaa.


2 kommenttia:

  1. Tosi kaunis versio Novitan huivista. Eri versioiden näkeminen saa haluamaan tehdä saman mallin uudelleen, kun lopputuloksista tulee niin erilaisia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Voisin hyvinkin virkata toisen huivin vähän "värikkäämmistä" langoista :)

      Poista